Všetky potrebné

formuláre nájdete

TU

 

 

 



NOVINKY

arr3Zmena sídla spoločnostiVážení zákazníci dňa 1.8.2017 sa naša prevádzka presťahovala do nových priestorov na ulicu Hečková... arr3Úprimne ďakujeme za poukázanie 2 % z dane v roku 2016Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí poukázaním svojich dvoch percent z dane podporili našu neziskovú...

KONTAKTY

AMETYSTPLUS, s.r.o.
Halková 3 , 010 01 Žilina
Všetky výkony sú na objednávku
tel: 0910 964 085 , 0917 964 085
info@ametystplus.sk
Predajné hodiny
Utorok a Štvrtok 1430 - 1630

NAJPREDÁVANEJŠÍ

Pivnakozmetika


» Najlepšie lieky- zelenina
Najlepšie lieky- zelenina

CESNAK


Účinky:
Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšejaktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach. Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje hladinu cukru v krvi .Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množstvo:Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do ucha je starý liek proti zápalu.

BROKOLICA


Účinky: Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov.            Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného  betakaroténu    a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.

Množstvo:Jedzte raz týždenne 20 dkg povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-
3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny.  Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí  jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.

 

CIBUĽA

Účinky: allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí,  vitamíny B,C, A i E.

Množstvo: čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva  toxickou. Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g.

CVIKLA


Účinky:Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pr i liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo :Pridávame ju do šalátov, jedávame nastrúhanú a šťavu vmasírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor.
Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.

FENIKEL


Účinky: Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy svojou schopnosťou uvolniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Semená feniklu majú protispasmatický účinok- zmierňujú žalúdočné kŕče. Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí obľubujúcich typické západné jedlá môže zvýšený príjem draslíka vo fenikli pomôcť redukovať vysoký krvný
tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti boleniu bruška u kojencov.

Množstvo: Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200 gramová varená porcia nahradí 20-30 % dennej potreby draslíka u dospelého človeka. Odporúča sa maximálne jedná čajová lyžica semien feniklu denne. Semená feniklu nie sú vhodné pre tehotné ženy.

KAPUSTA


Účinky: Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pr i depresiách. Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.

Množstvo: Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C. Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

KUKURICA

 

Účinky: Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo: Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhľohydrátov a
bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa. Najviac chutí
kukurica ukradnutá na družstevnom poli v lete v podvečer.

MRKVA

Účinky:znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných  chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

Množstvo:Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotínu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotín v tele lepšie využije.

PAPRIKA


Účinky:Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén  posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Množstvo:Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakarotenu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

PETRŽLEN

 

Účinky: Petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik,draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Množstvo: 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej
petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku.

PÓR

Pór

Účikny: Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, žlčovým kameňom a
nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karotínov, železa a surový
obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór
je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred
artériosklerózou a vysokým krvným tlakom.
Množstvo: Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na nahradenie
úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho povarte 8-10
pórov v 2-3 litroch vody cca 1-2 hodiny. Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu. Pridajte med a pravidelne užívajte.

PARADAJKY

 

Účinky: Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Draslík znižuje krvný tlak. Okrem srdcovocievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo: Jedzte ľubovolne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotíny a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami,  najmä pred prechladnutím. Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy  3x denne po dobu 3-4 týždňov.

REĎKOVKA


Účinky: Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje
podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení
ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.
Množstvo: Odporúča sa jesť surová. Odporúčaná dávka je 1 - 2 kg ročne.

 

ŠALÁT

čerstvý zelený šalát obrázok
Účinky: Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu,pamäť koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.
Množstvo: Denne zjedzte 150g s rajčiakmi a bylinkami. Ak chceme získať čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C kyselinu listovú.

ŠPARGĽA


Účinky: výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký obsah
vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy starnutia pokožky,problémy so srdcom, zvyšuje libido a účinne chráni bunky pred útokmi volných radikálov. Podzemná koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A. Je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje veľa draslíka a aj zinku. Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Posilňuje imunitný systém a chráni pred zápalmi. Aktivuje tvorbu hormónov šťastia a pomáha pri poruchách spánku. O špargli sa zároveň hovorí, že upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. A pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.
Množstvo: špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje veľmi málo kalórií (na 100 g iba
18 kalórií). Je tiež bohatá na vlákniny, ktoré majú blahodárny vplyv na črevá. Ak skonzumujete 250g, pokryjete celodennú potrebu vitamínu C. Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budeme c ítiť svieži a vitálny.
Ako správne variť špargľu: najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme z vlákien(postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody. Predvarením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore.
Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 - 15 minút.

ŠPENÁT


Účinky: Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály. Kálium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.
Množstvo: 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.
Ako správne variť špenát: dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu vlhkosť, ktorá sa uvolní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo.

ZÁZVOR


Účinky: Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri  zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.

Množstvo: Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje prekrvenie,a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.















NmEwM